Utfordringen med å være arbeidsledig

De åpenbare utfordringene ved å være arbeidsledig er ganske så klare. Enten du er en singel, eller enda verre støtter en familie, så blir det ganske så trangt om midlene etterhvert som dagene går. Det er derfor helt essensielt å skaffe seg en jobb. Allikevel er det ikke alltid like enkelt, og en møter på mye motstand i løpet av hverdagen som arbeidsledig. Hva er så disse og hvordan bør du takle disse problemene?

Det kanskje aller største problemet er skammen som brer om seg. Dersom du trer opp på et sosialt event, noen spør deg om jobb, og du svarer at du er arbeidsledig, så kan du forvente deg et par undrende blikk. Med ett kommer stereotypene opp, og du kan fort falle under mistanke for å være lat eller være en Nav-er. Lite vet personen foran deg om hvordan du ble arbeidsledig, hvor lenge du har vært det eller hvor mange jobber du har søkt på det siste året. Det er derfor farlig å begi seg ut på denne samtalen.

Det beste tipset er rett og slett å bare omformulere deg litt. Der du kunne ha ljuget om jobben, så er det ingen grunn til å gjøre det. Forklar at du var lei av din forrige jobb og nå leter etter drømmejobben din blant mange alternativer. Det er en mye mer positiv og bedre måte å svare på spørsmålene på.

En annen utfordring handler om å simpelthen finne en jobb som passer deg bra. Om enn ikke drømmejobben, så vil vi i hvert fall finne en jobb som passer til vår personlighet og ikke minst vår hverdag. Vi vil for eksempel ikke ha en kontorjobb om vi liker å jobbe med henda. Et natteskift er heller ikke optimalt dersom vi er en familiefar.

Videre kommer utfordringer som det å finne en jobb som er i geografisk nærhet og et firma som vil vurdere deg, kanskje på tross av dine ferdigheter. Uansett din situasjon, så hjelper det ikke med unødvendig stress. Det er kanskje enklere sagt enn gjort, men du bør bare lene deg tilbake, refokusere og starte med å gå all in for den jobben du ønsker!